Det  här är mitt första försök att skriva ner en analys så ta den för vad den är. Vill ni ha en mera djupgående analys av företaget rekommenderar jag den här ett par år gamla analysen. http://www.aktiefokus.se/2010/01/hafslund/

Hafslund är en norsk elproducent tillika nätägare, som har en mycket stor marknadsandel i Norge och är i det närmaste monopolist i Oslo med omnejd.

Under många år har de haft en mängd andra sidoverksamheter. Det verkar dock som att de sedan några år har koncentrerat sin verksamhet till det huvudsakliga. Vilket jag tycker verkar lovande. Förstår jag deras verksamhet och hur de tjänar pengar? Svaret på den frågan är ja.

Kursutvecklingen har inte varit så rolig under de senaste åren för de som har ägt aktien i ett par år. Se här http://bors-nliv.svd.se/index.php/detail/index/45596. dock ligger kursen och puttrar mellan 45 och 47 de senaste 6 månaderna. Börsvärdet ligger på ungefär 8,7 miljarder nok. P/E-talet går inte att räkna ut eftersom förra året var ett förlustår. 4-traders har inte satt någon estimerad utdelning för nästa år. Däremot har Hafslund i år delat ut 2.5 nok/aktie. Om man skulle räkna på en kurs på 44.7 så blir det en direktavkastning på i runda slängar 5.6 %. Frågan är väl om det är rimligt att företaget kan dela ut den summan nästa år igen. Om det är så är det helt klart ett mer intressant alternativ än det stora energiföretaget i vårt östra grannland, som jag tycker känns något dyr idag.

Det som oroar är den negativa trend jag ser i vinst och resultat från 2005 och framåt. Se följande: http://2012.hafslund.no/nokkeltall/ Då speciellt de senaste 2 årens rejäla tapp. Vad betyder det för framtiden? Har vi sett slutet på en period där företaget har kunnat ta ut mera i pris än vad som är möjligt framgent? Eller blir det en comeback för Hafslund? Många frågor, kanske någon kan räta ut något frågetecken. Ett svar kan jag  ge: Jag kommer att hålla ögonen på företaget och eventuellt investera i det till en kurs runt 44 nok.

Annons