Mellan Island och Norge ligger Färöarna, 18 öar som bildar en geografisk och social enhet. Det bor ca 50 000 personer här vars gemensamma landyta är ungefär som halva Gotland.
De är en del av konungariket Danmark, tillsammans med Grönland. Dock har de en mycket hög grad av självstyre. De är t ex inte med i den Europeiska unionen.
Färöarnas ekonomi baseras på fiske, jordbruk, fårskötsel samt jakt. Detta har dessutom gett upphov till dagens stora fiskodlingar som vi snart ska komma till.
Det kanske mest kända färöiska företaget bland svensk allmänhet har dock ingenting med ovanstående branscher att skaffa utan det är, kanske något överraskande, Jysk bäddlager.Vi har också en känd bank, åtminstone bland oss aktiebloggare, i form av Banknordik. Sedan har vi det stora fiskodlingsföretaget Bakkafrost. De två sista företagen har gjort mig mycket nyfiken och intresserad av området och dess företag. Därför har jag tagit upp dessa båda på min bevakningslista för en eventuell investering i båda. Jag är fascinerad över att det går att driva upp så stora företag med den populationsmängden. Nu vet jag att de inte bara servar färöingar men ändå.
Banknordik är noterad på köpenhamnsbörsen och Bakkafrost är noterad på oslobörsen. Jag kommer att återkomma till vart och ett av dessa bolag inom kort här på bloggen. (Har ännu ej köpt några aktier i dessa bolag). Den som vill läsa på om Banknordik kan göra det på Aktiefokus där Kenny har gjort ett storjobb med de danska bankerna.

Annons