Hur många bolag ska man ha i sin portfölj?
Just nu har jag 15 st och jag är sugen på att köpa in flera st när dem uppnår attraktiva kurser. Givet att jag inte tänker sälja så mycket innebär detta att jag i en framtid kanske sitter med 50 eller 60 bolag. 🙂 Detta är naturligtvis ett extremt scenario som jag inte tror kommer att bli verklighet. dock bör jag nog redan nu fundera ut ett par regler för detta.
Kanske man ska tänka sig 20 nordiska bolag och maximalt 10 icke-nordiska bolag eftersom man behöver gå in med större summor i de internationella bolagen. I så fall har jag möjlighet att köpa in 6 nordiska bolag till och sedan bara pumpa in pengar i form av nya inköp i dessa 20 utvalda bolag. Vi har också min internationella portfölj att arbeta med.
Om jag, när dessa antal har uppnåtts, vill köpa in något nytt måste det säljas ett bolag och då måste det nya bolaget ha mycket bättre förutsättningar att lyckas uppnå de stabila och relativt höga utdelningar som jag vill ha.
Vad säger ni andra? Har jag tänkt rätt här eller är det bättre med en mera slimmad portfölj? Hur stort antal bolag har du i din portfölj? Kör du med olika portföljer?
Det är nog väldigt individuellt hur många bolag man har i sin portfölj. En del tycker att en ”vässad” portfölj är att föredra medans andra anser att en väl diversifierad är bäst. Buffet och Fisher ville ha ett fåtal utomordentliga aktier medan Schloss och Lynch har/hade hundratals aktier. Alla fyra var/är framgångsrika investerare.
Jag är osäker här. Det är därför jag skriver det här inlägget just för att få litet input på mina funderingar omkring att antingen ha en sådan begränsningsregel eller inte ha det. Du har säkert rätt i att alla gör på sitt sätt. Hur har du gjort?
Vi har bara tre olika aktier i vår ”gamla” portfölj från den försiktiga tiden och de har hängt med nu i 12-14 år. Sedan har vi en ny portfölj där det i nuläget ligger sju olika aktier. Tänkte bygga på den med minst 3-4 till innan jag är nöjd med sammansättningen. Sedan om det är rätt eller fel tänkt har jag ingen aning om…
Med den strategin kan du lika gärna köpa en indexfond…
..kanske lika lönsamt. Men det är roligare och mer lärorikt att sköta sin egen ”fond”. För min del handlar inte allt om vinsten, även om den påverkar. Man ska ha lite skoj längs vägen också.
Att man ska ha roligt håller jag fullständigt med dig om. 🙂
Det blir ju inga utdelningar med fonder och jag tänkte mig att till pensionen skapa mig den där passiva inkomsten som gör att jag får en relativt bra ålderdom utan att hålla på med en massa fondförsäljningar när det är dags. Sedan försöker jag inte ta någon index utan jag försöker hitta de bolag med bäst möjlighet till en hög och uthållig direktavkastning.
Som andra sagt, det där är nog individuellt vad du känner dig bekväm med och vad du känner att du har tid och engagemang att hålla reda på 🙂
Är mer och mer inne mot max 20 aktier för egen del. Annars blir det mycket bevakande och en del courtage eftersom det automatiskt blir fler affärer att göra. Med 20 aktier kan också varje bolag få en meningsfull andel på säg 5 procent.
Se även länken och ett citat därifrån:
http://news.morningstar.com/classroom2/course.asp?docId=145385&page=4&CN=
”It is also important to note that if you own more than 18 stocks, you will have achieved almost full diversification, but now you will just have to keep track of more stocks in your portfolio for not much marginal benefit.”
Praktiskt så kör jag med en svensk portfölj i ISK och en utländsk i KF.
Men det är klart, har man tid så är det inte fel med 30 aktier. Men frågan är hur mycket mervärde det ger jämfört med 20.
Ska skriva något om portföljregler snart men så här tänker jag i dagsläget 🙂
Antal bolag i min portfölj kommer att bli det antal som jag kan hitta som är bra och billig. I att jag ha en buy n hold strategi, är det bara ett fåtal som jag kommer att behöva övervaka.