Det är ingen hemlighet att jag älskar djur och är intresserad av deras väl och ve. Därför har jag börjat titta på om man kanske skulle se om det finns några intressanta investeringsideer omkring detta, för så många människor, stora intresse.
Djurbranschen som helhet omsätter enorma summor. Jag har inga siffror på det men det är bara att gå på hundmässan i Stockholm runt luciatid varje år för att förstå vilken enorm business det är bara med hundar enbart i Sverige. Här trängs nämligen det stora djurförsäkringsbolaget med den lilla hundtilbehörsaffären. Där finns allt från företag som utvecklar päls- och hudvårdsprodukter till kursarrangörer. Kort sagt: Enbart på hundsidan är det en jättebusiness. Då har jag inte ens börjat tänka på häst och katt. Detta är väl det man först och främst kommer att tänka på när man börjar prata om djur. Dock finns det också det som jag vill benämna som bruks- eller nyttodjur. Det är de djuren som vi använder oss av för att få mat av på ett eller annat sätt. Också dessa djur finns det en enorm ekonomi runt. Det finns ju dessutom djur som vi inte gärna vill ha i vår närhet. Då vill vi kunna sanera och få bort dem. Detta är också en affärsverksamhet som inbringar en hel del pengar.
Vad finns det då för möjligheter för oss investerare på världens alla börser att investera i detta stora intressekomplex av olika branscher? Svaret är att det finns hur många bolag som helst som sysslar med djur på ett eller annat sätt på världens börser. För att ordna upp det hela något så kommer jag att gå igenom nisch för nisch i denna brokiga väv av bolag. Jag kommer dock inte att göra en regelrätt analys på varje bolag som nämns utan se det här som en godispåse som man själv får plocka ut det godaste man kan.
Var ska man då börja?
Om vi börjar på vår hemmamarknad finns det bara 2 bolag som är djurrelaterade. Kycklingföretaget Scandi standard är det ena och det andra är diagnostikföretaget Lifeassays som tydligen nischar sig specifikt till veterinärmedicinen med sina produkter till häst hund och katt. Båda dessa bolag finns på min bevakningslista. De har dock ingen utdelning så att därför har de inte kommit in i min portfölj ännu.
Sedan har vi hela laxodlingsbranschen med alla underleverantörer. Där Norge har några av de största i branschen med Marine harvest, Leröy seafood och Bakkafrost som exempel. Bakkafrost ligger ute på Färöarna och Marine harvest har stora laxodlingar i Norge, Kanada och Chile. I Australien finns också Tassal group som odlar lax vid Tasmaniens kust. Det finns även specialrederiker som fraktar den levande odlade laxen mellan odlingen och fiskfabrikerna. Ett av dessa är Namsös trafikselskap. Ett bolag som är ganska känt av oss som läser aktiebloggar är Sino agro foods som har räkodlingar i Kina för den kinesiska marknaden och de har också stora farmer och slakterier där de producerar nötboskap och nötkött för den växande medelklassen i Kina.
Därmed är vi inne på boskapshantering och där finns ett intressant bolag på Nya Zeeland, Livestock improvement corporation, som sysslar med att hjälpa bönderna att förbättra djurens hälsa och verksamhetens produktivitet. Detta bolag ´verkar vara någon form av kooperation, liknande Lantmännen, som har börsintroducerats. Det kan vara därför det är en låg omsättning i aktien. När det gäller djurens väl och ve och hälsa så finns det veterinärer som ska se till den saken. Det är faktiskt möjligt att investera i en sådan verksamhet också. Det finns en veterinärkedja i Australien som finns på börsen där, Greencross. Sedan råkar jag veta att en av Fredrik Lundbergs döttrars riskkapitalbolag äger och driver några av de svenska djursjukhusen såsom Bagarmossens djursjukhus. Den svenska djursjukhuskedjan skulle kanske kunna sättas på börsen i en framtid om de bestämmer sig för en sådan lösning. (Obs, detta är inget jag har hört talas om utan påtalar bara en möjlighet.)
Då är vi inne på de djuren som vi kallar för familjedjur. Det vill säga hundar katter smådjur och i viss mån hästar. Här finns de flesta bolag som servar den kategorin i USA. De två som jag har på min bevakningslista Petsmart och Petmedexpress, de har en utdelning med jämna mellanrum, servar i första hand hundar och katter. Petsmart har dels en stor kedja med affärer för husdjurstillbehör och dels driver de husdjurshotell samt hunddagis. Petmedexpress är en distributör av mediciner till hundar och katter. Jag har dock hittat en europeisk husdjurstillbehörskedja som finns på Frankfurtbörsen, Zooplus. Familjedjur behöver mat och där finns det företag som använder slaktavfall till att göra till exempel hundmatextrakt, så kallad rendering. Det mest kända inom detta speciella fält, kanske mest tack vare Gustavs aktieblogg, är det australiska bolaget Ridley. En viktig teori som jag har, när vi kommer till dessa familjedjursrelaterade branscher, är att slutkonsumenten är ganska okänslig för priset och därför går det att ta ut en högre marginal än vanligt.
När det rör sig om de djur som vi absolut inte vill ha in i våra hem eller arbeten har vi de stora saneringsfirmorna. Ett exempel som vi kan investera i är Rollins.
Annars finns det de företagen som använder djuren som medarbetare och producenter av mänskliga livsmedel. Här har vi bland annat de stora äggleverantörerna Cal-Maine och Avangardco. Ett annat bolag som använder sina djur som producenter och medarbetare är honungsföretaget Capilano, som just har analyserats av Gustav. Jag är för övrigt skyldig Gustav ett stort tack för hjälpen med detta blogginlägg.
Syftet med detta bidrag har varit att uppmärksamma denna intressanta ”genre” att plocka bolag ur. Jag själv äger aktier i Marine Harvest sedan jag började om på ny kula och det har varit en mycket trevlig resa. Jag kommer antagligen att ta in ytterligare ett eller två av de djurrelaterade bolagen. Jag känner nämligen att det är något härligt basalt med djurbusiness.

Annons