Då är det dags att ta ett steg tillbaka och fundera litet. Det har blivit dags för den traditionella påskfunderingen. Den här gången är det begreppet risk som jag tänker meditera över.

Tittar vi på våra vardagsliv så står det klart att vi inte kan undvika risker. Jag menar att vi riskerar att skada oss på det ena eller andra sättet. För att ta ett drastiskt men ändå ganska vanligt exempel så riskerar vi att bli påkörda varje dag som vi vistas i trafiken eller så riskerar vi att skära oss på kökskniven hemma. Nu tänker vi inte så mycket i de banorna utan vi har lärt oss att hantera vardagliga risker på ett för oss skonsamt sätt.

När det gäller ekonomisk risk med ens privata ekonomi är det många som inte verkar tänka alls. De tar extremt stora risker i en förhoppning om att bli miljardärer över en natt. Ofta förlorar de också hela stycket.

I mitt analysarbete är risk ett stort begrepp eller, om man så vill, faktor. jag undviker risk så mycket det bara går. Sedan kan man inte undvika alla risker som existerar. men jag ska i alla fall vara medveten om alla de befintliga och möjliga risker som kan uppkomma. jag är, vad man brukar säga, en riskavert person när det kommer till mina investeringar. Det är nog de allra flesta av oss som bloggar om aktier och ekonomi.

Det har dock börjat smyga sig in att en och annan av mina vänner som håller på med aktier och värdepapper som jag tidigare har uppfattat som mycket riskmedvetna har börjat se litet mellan fingrarna på riskerna. Detta leder mig in på den fråga som det här inlägget egentligen handlar om: Har vi, med den fenomenala utvecklingen under de senaste fem åren, blivit mera omedvetna om riskerna. Jag tycker mig se en sådan tendens och jag själv får hela tiden tänka mig för. Det är lätt att psykologiskt bortse från de risker som finns när det börjar bli svårt att hitta bra investeringsfall. Då är det lätt att man tar litet för lätt på dem i sin iver att hitta bra bolag att köpa in.

För mig handlar riskhantering om diversifiering, köpa kvalitet, att undvika andrapartsrisker som ADR:er och dubbelpipiga risker på olika plan samt att jag gör en så fullständig riskanalys som möjligt för de bolag som intresserar mig så att jag känner mig säker på att i alla fall eliminera tänkta faror och veta vad som kan ske i just det specifika bolaget. Det innebär för mig att jag diversifierar på så många plan som möjligt. Det ska vara olika branscher, länder och företag samt att jag ska köpa in på olika tidpunkter.

Risk är något vi investerare alltid måste förhålla oss till oavsett om vi vill eller inte. Därför är det bra om man har tänkt igenom riskerna med det man håller på med oavsett om man är inne på värdeinvestering, utdelningsinvestering eller förhoppningsbolag.

Annons