I ett kommentarsfält på det senaste blogginlägget hos Gustav debatteras huruvida man ska undvika eller satsa på bolag som är i en krympande eller stagnerande marknad. jag hävdar med viss emfas att man absolut kan investera där. Det gäller bara att hitta de bolag som har möjlighet att antingen bli marknadsledare eller vara en motor i en omstrukturering av den bransch man är satt att penetrera. Minst lika viktigt är dock att veta vilken marknad det bolaget har. Ett exempel på en förment stagnerande eller krympande marknad är biomarknaden där vi, på de olika geografiska områdena, har fått stora monopolister eller oligopol. I Sverige har vi SF som, genom att man kontrollerar även Svenska bio, har i det närmaste 90 procent av den svenska biomarknaden. I Kanada finns Cineplex som har 80 procent av den marknaden. Men frågan är också om man inte måste vidga perspektiven och se att dessa bolag också tillhör andra marknadsplan. Vad menar jag då? Jo, biomarknaden är också en del av filmbranschen som en av dagens alla distributionskanaler för film. Filmbranschen är i sig också en del av en större entitet, nämligen nöjesbranschen som i sin tur är del av den allt snabbare växande fritidsbranschen. Tänk efter hur du som konsument tänker när du har en ledig kväll eller eftermiddag. Du har ett antal alternativ framför dig: Teater, opera, konsert, bio, restaurangbesök eller varför inte en film på hemmafronten. Vad du sedan väljer är naturligtvis upp till dig själv och dina preferenser men du har ett smörgåsbord av alternativ här och det är viktigt för en investerare att förstå och kunna agera på. hur man som bolag ser på och definierar sin marknad är alltså oerhört viktigt.
Man brukar ju prata om megatrender, ett uttryck som kom i bruk i slutet av 1980-talet och betecknar stora och långa utvecklingslinjer såsom urbanisering och digitalisering. En av dessa som jag definierar som en megatrend är just att vi kommer att få mer och mer fritid till att göra roliga och intressanta saker och det är viktigt att se detta i sammanhanget som vi nu pratar om eftersom vi kommer att lägga allt mindre tid på att arbeta och i det ingår även hemarbete som att städa. Detta ser man väldigt tydligt i alla länder. Därmed blir också den stora och breda fritids- och intressebranschen allt viktigare som vi har varit inne på. Ett av de bolag som jag tror ser detta är Major cineplex.
Det Thailändska bioföretaget Major Cineplex som, förutom bioverksamhet också äger och driver gallerior och shoppingcentra expanderar här i Hua hin där jag för närvarande befinner mig. De driver bland annat en av de populäraste Shoppingcentra i stan där de har biografen och ett stort nöjesområde med bland annat en rollerskating-bana och olika sorters spel och karaokesektioner samt en massa restauranger, kafeer och butiker. Nu håller bolaget på att bygga ytterligare en stor galleria med ytterligare biosalonger några hundra meter ifrån den befintliga verksamheten vilket visar på att de verkligen tror på framtiden. Det visar också min tes att bolaget har definierat sig inte såsom en biooperatör enbart utan har definierat sin marknad mera som tillhandahållare av nöjen och shopping för en växande övre medelklass och familjer samt turister. När jag kommer tillbaka till Sverige och har möjlighet till telefonorder hos Avanza kommer jag att lägga en order på att köpa in det bolaget i min portfölj.
I nästa blogginlägg kommer jag att presentera intressanta siffror över Thailands ekonomi, demografi och sociala situation som jag har kommit över.
Hej Rullstolsinvesteraren.
Håller med dig i din slutsats att människor kommer att få mer fritid att hitta på något med. Underhållningsbranschen, Resebolag och bolag i liknade nischer tror jag kommer vara trevliga att äga i en snar framtid.
MVH
//Fattigbonddräng
Tack för kommentar! Ja Här i sydostasien ser man den trenden väldigt tydligt.
Kloka tankar! Fritidsbolag kan ju vara en bra nisch.
Inte mycket att tillägg men vill bara tacka för ett bra inlägg, och referensen.